Ferdinand Bordewijk is geboren in de Tweede Jan Steenstraat in Amsterdam. Anderhalf jaar later verhuisde het gezin naar het Singel, waar de Bordewijken ruim acht jaar verbleven.
Hoewel hij het grootste deel van zijn leven in Den Haag woonde en in Rotterdam en Schiedam als advocaat werkte, heeft hij altijd een band gehouden met de hoofdstad. Hij liep vaak en graag door de straten en heeft in zijn werk veel over Amsterdam en de straten en gebouwen van de stad gesproken.
Hiernaast ziet u het geboortehuis van Ferdinand Bordewijk aan de Tweede Jan Steenstraat 107.
Ina Schermer schreef een fantastisch wandelboek: Langs gevelstenen, sloppen en paleizen, Het Amsterdam van Bordewijk.
Bordewijk was dol op zijn geboortestad Amsterdam, die hij “een unicum op de gehele wereld” noemde. In veel van zijn werk vormt Amsterdam dan ook de plaats van handeling, onder meer in de romans Rood Paleis, Bloesemtak en Tijding van ver en in de verhalen Keizerrijk en Félicie, een jeugdbekoring. Om daar de aandacht op te vestigen heeft Bordewijk-liefhebber Hugo Brandt Corstius zelfs voorgesteld het centrum van Amsterdam om te dopen tot Borde-wijk.
Wilt u Bordewijk niet alleen lezen, maar ook “in natura” meebeleven, gaat u dan wandelen aan de hand van het boekje Langs gevelstenen,sloppen en paleizen. Het Amsterdam van Bordewijk van Ina Schermer-Vermeer (uitg. Bas Lubberhuizen, 2011).
U kunt het boek hier bestellen.
Wim Noordhoek maakt met schrijfster Ina Schermer een rondgang door Amsterdamse sloppen en stegen naar aanleiding van haar boek met literaire wandelingen in het voetspoor van schrijver F. Bordewijk, 'Langs gevelstenen, sloppen en paleizen'.