Johanna Bordewijk-Roepman


Johanna Bordewijk-RoepmanJohanna Bordewijk-Roepman (1892-1971) was als componiste eigenzinnig én een natuurtalent. In wezen autodidact, componeerde zij een behoorlijk aantal werken. Een keur aan composities ontstond: voor orkest, voor piano, liederen, maar vooral veel werken voor koor, zowel voor vrouwen-, mannen- als gemengd koor. Haar liederen zijn van hoge kwaliteit. De uitdrukking van de tekst in de muziek is groot. Zij ontwikkelde een geheel eigen stijl en een eigen klankwereld die met geen andere te vergelijken valt. Toch had zij met haar composities veel succes, met name in de jaren vijftig werd bijna alles wat zij schreef veelvuldig uitgevoerd en niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Johanna Bordewijk-Roepman schreef slechts één pianoconcert en één pianosonate. Het pianoconcert werd onmiddellijk op het repertoire genomen van grote solisten als Nelly Wagenaar en Marinus Flipse aan wie het was opgedragen.

In 1946 was Johanna één van de vijf componisten van wie dSonate 1943e regering een werk bekroonde: de Sonate 1943 voor pianosolo. Een compositie die in die tijd door meerdere pianisten van naam op het repertoire werd genomen. Johanna had de sonate opgedragen aan Nelly Wagenaar, die het werk veel speelde, maar ook Jan Odé programmeerde het en tegenwoordig heeft Marcel Worms het op zijn repertoire.

Johanna Bordewijk-Roepman is een van de zeldzame Nederlandse vrouwelijke componistes, die tijdens haar leven wereldwijd succes had met haar composities. Daarnaast is haar stijl uniek te noemen en zij werd daar door vakgenoten ook om geroemd. Aan een dergelijke muzikale erfenis mag niet voorbijgegaan worden. Haar muziek heeft bewezen kwaliteit te bezitten en zou dus repertoire moeten houden. 

Het Bordewijk Genootschap wil haar composities dan ook voor een groter publiek toegankelijk maken, niet alleen in partituur of via geluiddrager, maar ook door het te laten horen en daarvoor is het Bordewijkfestival een eerste aangewezen gelegenheid. Vrienden Nederlandse muziek

 

Stichting Vrienden Nederlandse Muziek, Een organisatie van, voor en over klassieke Nederlandse muziek en musici steunt ons bij het uit laten voeren van Johanna's werk in het Bordewijk weekend in Den Haag op 12 en 13 september 2015. 


Lezing over Johanna Borderwijk-Roepman | Door Elly Kamp | 13 november 2022