vervolgde componisten |

Categorie: Publicaties

Auteur: Margaret Kril

Datum: 04 - 06 - 2015

< Z >

Op 4 juni 2015 werd in het Stadsarchief Amsterdam het boek ‘Vervolgde componisten in Nederland – verboden muziek in de Tweede Wereldoorlog’ gepresenteerd.

In de Tweede Wereldoorlog zijn de carrières van veel componisten geknakt. Een groot aantal van hen moest vluchten of dook onder, velen werden vermoord. Alleen al in Nederland zijn ten minste dertig componisten vervolgd en veelal vergeten.

Dit boek is geschreven om een ‘verloren generatie’ haar plaats en stem terug te geven. Het is een afspiegeling van het onderzoek dat de Leo Smit Stichting de afgelopen twintig jaar heeft verricht naar vervolgde en vergeten componisten en hun muziek. In het boek wordt het verhaal van 34 componisten verteld door 20 auteurs. Jan Brokken schreef een inleiding.

Ook het verhaal van Johanna wordt verteld door de biografe van het echtpaar Bordewijk, Elly Kamp. Johanna weigerde lid te worden van de Kultuurkamer en haar muziek werd verboden. Toch componeerde ze de indrukwekkende Sonate 1943, een werk dat de beklemming en wanhoop van de oorlog oproept. Deze Sonate zal ook te horen zijn tijdens het Bordewijkfestival op 12 en 13 september 2015.

Het is een boek vol ontroerende en spannende levensverhalen, over muziek die gehoord moet worden. Het boek is uitgegeven door Amsterdam University Press.